Gjør treverket «gammelt» med jernvitrol

vegg behandlet med jernvitrol

Det blir stadig mer populært å la treverket på bygg stå ubehandlet slik at det får et sølvgrått og værbitt utseende. Skal du la treverk stå ubehandlet er det to ting som gjelder: Lufting og ingen bakkekontakt

Hvis man er utålmodig kan man behandle treverket med jernvitrol, dette starter å gi treverket «patina» etter noen få måneder. Merk at jernvitrol ikke inneholder noe form for olje, og gjør treverket helt åpent. Har treverket god lufting og man unngår at det kommer i kontakt med bakken kan det holde svært lenge, kanskje over 100 år hvis man har gjort alt riktig. Husk at du ikke trenger å behandle treverket igjen heller.

Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger. Vått trevirke er ikke så farlig så lenge fukten slipper ut igjen og får tørket opp. Du kan beise over jernvitrolbehandlet treverk, men man bør ikke bruke maling da dette kan stenge fukten inne i treverket. Husk også at treverk som er under takutstikk og der det er skygge og skjermet for regn vil bruke lenger tid på å bli grått. Spiker og beslag kan ruste hvis man får for mye jernvitrol på.

Du får kjøpe jernvitrol i vår nettbutikk. Det er svært enkelt å blande ut og bruke.

Slik gjør du:

JernvitrolFyll opp en bøtte med 10 liter varmt vann og hell i 1 kg jernvitrol. Nå kan du påføre blandingen med en malekost. Det vil ta ca et års tid før man får et «ferdig» resultat

14 thoughts on “Gjør treverket «gammelt» med jernvitrol

 1. Børge says:

  Kan det påføres med en gang på ny våt impregnert treverk? Eller bør det stå å tørke en sesong, altså treverket?

 2. Maysern says:

  Er Jernvitrol ufarlig for katter? Vi har tre stykker som stadig flyr i bena våre, så å få beiset plattingen er litt ugreit..noen nevnte at Jernvitrol skulle være perfekt for oss, men hvor fort tørker det? Og skal en ha på mer enn ett lag?

  • Dieter says:

   Jernvitrol løses opp i vann og påføres overflaten. Så lenge det kattene ikke drikker direkte fra blandingen (noe som er tvilsomt de vil gjøre) er det nok ikke noe fare. Tørketiden er den samme som den ville vært om man påførte veggen rent vann. Det blir ikke noe lag da jernvitrol da det trekker inn i treverket og fremskynder den naturlige «gråningsprosesen». I praksis er jernvitrolbehandlet trevirke det samme som ubehandlet trevirke, det er bare prosessen som går raskere. Det holder å ha på et strøk.

 3. Vibeke Haugland says:

  Hei, vi har Royalimpregnert kledning på huset vårt i Stavanger. Har de siste 2 årene slitt m svertesopp. Har prøvd d meste som er anbefalt i malingsbutikker. I desperat øyeblikk Prøvde jeg 4% klor m veldig god effekt! Den tok fargen, men ikke slik at det ikke er mer igjen. Huset ser nyoljet ut. Men strøk Nr.2 tok mer farge og det gjør vi ikke videre. 1) kan vi nå spraye på anbefalte soppmidler som man sprayer huset sitt før ny runde m okergul linolje? 2) Jeg er veldig skeptisk til gul linolje, da det er mat for svertesopp….og nåtidens gul linolje innholder visstnok mindre antisoppmidler enn før i gamle dager . 3) kan vi tilsette selv jernvitrol for å få god anti svertesopp linolje? Hører gjerne fra deg hva du vil anbefale;)

 4. olaf Smelien says:

  Er det riktig at panelen synes å være grønn før den evnt blir grå? nå har panelen vært grønn i hele sommer, og ikke antydning til at det begynner å bli grått

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *