Gjør treverket «gammelt» med jernvitrol

vegg behandlet med jernvitrol

Det blir stadig mer populært å la treverket på bygg stå ubehandlet slik at det får et sølvgrått og værbitt utseende. Skal du la treverk stå ubehandlet er det to ting som gjelder: Lufting og ingen bakkekontakt

Hvis man er utålmodig kan man behandle treverket med jernvitrol, dette starter å gi treverket «patina» etter noen få måneder. Merk at jernvitrol ikke inneholder noe form for olje, og gjør treverket helt åpent. Har treverket god lufting og man unngår at det kommer i kontakt med bakken kan det holde svært lenge, kanskje over 100 år hvis man har gjort alt riktig. Husk at du ikke trenger å behandle treverket igjen heller.

Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger. Vått trevirke er ikke så farlig så lenge fukten slipper ut igjen og får tørket opp. Du kan beise over jernvitrolbehandlet treverk, men man bør ikke bruke maling da dette kan stenge fukten inne i treverket. Husk også at treverk som er under takutstikk og der det er skygge og skjermet for regn vil bruke lenger tid på å bli grått. Spiker og beslag kan ruste hvis man får for mye jernvitrol på.

Du får kjøpe jernvitrol i vår nettbutikk. Det er svært enkelt å blande ut og bruke.

Slik gjør du:

JernvitrolFyll opp en bøtte med 10 liter varmt vann og hell i 1 kg jernvitrol. Nå kan du påføre blandingen med en malekost. Det vil ta ca et års tid før man får et «ferdig» resultat

22 thoughts on “Gjør treverket «gammelt» med jernvitrol

 1. Børge says:

  Kan det påføres med en gang på ny våt impregnert treverk? Eller bør det stå å tørke en sesong, altså treverket?

 2. Maysern says:

  Er Jernvitrol ufarlig for katter? Vi har tre stykker som stadig flyr i bena våre, så å få beiset plattingen er litt ugreit..noen nevnte at Jernvitrol skulle være perfekt for oss, men hvor fort tørker det? Og skal en ha på mer enn ett lag?

  • Dieter says:

   Jernvitrol løses opp i vann og påføres overflaten. Så lenge det kattene ikke drikker direkte fra blandingen (noe som er tvilsomt de vil gjøre) er det nok ikke noe fare. Tørketiden er den samme som den ville vært om man påførte veggen rent vann. Det blir ikke noe lag da jernvitrol da det trekker inn i treverket og fremskynder den naturlige «gråningsprosesen». I praksis er jernvitrolbehandlet trevirke det samme som ubehandlet trevirke, det er bare prosessen som går raskere. Det holder å ha på et strøk.

 3. Vibeke Haugland says:

  Hei, vi har Royalimpregnert kledning på huset vårt i Stavanger. Har de siste 2 årene slitt m svertesopp. Har prøvd d meste som er anbefalt i malingsbutikker. I desperat øyeblikk Prøvde jeg 4% klor m veldig god effekt! Den tok fargen, men ikke slik at det ikke er mer igjen. Huset ser nyoljet ut. Men strøk Nr.2 tok mer farge og det gjør vi ikke videre. 1) kan vi nå spraye på anbefalte soppmidler som man sprayer huset sitt før ny runde m okergul linolje? 2) Jeg er veldig skeptisk til gul linolje, da det er mat for svertesopp….og nåtidens gul linolje innholder visstnok mindre antisoppmidler enn før i gamle dager . 3) kan vi tilsette selv jernvitrol for å få god anti svertesopp linolje? Hører gjerne fra deg hva du vil anbefale;)

 4. olaf Smelien says:

  Er det riktig at panelen synes å være grønn før den evnt blir grå? nå har panelen vært grønn i hele sommer, og ikke antydning til at det begynner å bli grått

 5. Børre Reksten says:

  28 okt 2020

  Hei Dieter.
  Det står ovenfor at « Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger.

  I ditt svar til Vibeke Haugland sier du « Jernvitrol beskytter IKKE mot sopp eller råte.»
  Hvordan skal vi forstå dette?

  Svært mange hus man ser der det utvendig er benyttet tilsynelatende bart treverk har fått svertesoppangrep. Dette gjelder mange nye skoler og andre offentlige bygg der bart treverk er benyttet, som f.eks. Ringstabekk ungdomsskole og kulturhuset i Bærum. Også Astrup Fearnly museet på Aker Brygge har svertesoppangrep. Det er mange andre eksempler naturligvis. Ser flott ut når det er nytt, og ganske så begredelig når det er blitt noen år gammelt og angrepet av svertesopp. Mange malte og beisede hus har også slikt angrep, der spesielt lyse farger synes å være utsatt.
  Vi ser ovenfor at samme Vibeke Haugland har fått svertesopp også i Royalimpregnert panel. Svertesopp er altså et stort problem for mange.

  Så tilbake til treverk behandlet med Jernvitrol:

  1. Hvor god beskyttelse gir behandling med jernvitrol egentlig mot alger (grønske..) og sopp? Om treverket ikke blir angrepet og at det i tillegg får den ønskede vakre sølvgrå fargen synes jo nesten for godt til å være sant!

  2. Vi leser at man kan beise treverk behandlet med Jernvitrol om man senere skulle ønske å endre farge, men at man ikke kan male.
  – Kan det ha noen hensikt å behandle med Jernvitrol før beising for å unngå svertesoppen? Altså å behandle med Jernvitrol i stedet for å behandle med soppmiddel før beising og maling…

  Veldig spent på dine svar!

  • Dieter says:

   Hei. Selve jernvitrolen har ingen beskyttende effekt, men en nedbrutt overflate skal ha en viss effekt mot sopp og alger, men luftfuktighet vil nok spille en stor rolle her også. En hytte på fjellet i innlandet vil være mindre utsatt enn en ved kysten. Så lenge treverket får tørke opp, og det er god lufting holder treverk seg veldig bra, uavhengig jernvitrol. jeg vil ikke anbefale å bruke jernvitrol som noe form for beskyttelse. Svertesopp kommer jo stort sett på det meste, uavhengig behandling. svertesopp er enkel å vaske bort, og har meg bekjent ikke noe negativ effekt på treverket, annet enn at det ikke ser så pent ut (og man vil jo ikke ha det innendørs, da det kan påvirke inneklima). Jeg vil si den eneste hensikten med jernvitrol er å få det grå naturlige utseende raskere. Før maling ville jeg heller brukt Visir eller tilsvarende. Å male over jernvitrol er ikke anbefalt, da malingen kan flasse av.

 6. Borre Reksten says:

  Et lite tilleggsspørsmål: kan Jernvitrol benyttes med like godt resultat på glatt panel og på rupanel? Er det ene bedre enn det andre?

 7. Søren Sommerfelt says:

  Er jernvitriol egnet til gulv av trykkimpregnert furubord på en platting eller terrasse gulv, eller egner det seg best på fasader?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *