Det blir stadig mer populært å la treverket på bygg stå ubehandlet slik at det får et sølvgrått og værbitt utseende. Skal du la treverk stå ubehandlet er det to ting som gjelder: Lufting og ingen bakkekontakt
Hvis man er utålmodig kan man behandle treverket med jernvitrol, dette starter å gi treverket «patina» etter noen få måneder. Merk at jernvitrol ikke inneholder noe form for olje, og gjør treverket helt åpent. Har treverket god lufting og man unngår at det kommer i kontakt med bakken kan det holde svært lenge, kanskje over 100 år hvis man har gjort alt riktig. Husk at du ikke trenger å behandle treverket igjen heller.
Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger. Vått trevirke er ikke så farlig så lenge fukten slipper ut igjen og får tørket opp. Du kan beise over jernvitrolbehandlet treverk, men man bør ikke bruke maling da dette kan stenge fukten inne i treverket. Husk også at treverk som er under takutstikk og der det er skygge og skjermet for regn vil bruke lenger tid på å bli grått. Spiker og beslag kan ruste hvis man får for mye jernvitrol på.
Du får kjøpe jernvitrol i vår nettbutikk. Det er svært enkelt å blande ut og bruke.
Slik gjør du:
Fyll opp en bøtte med 10 liter varmt vann og hell i 1 kg jernvitrol. Nå kan du påføre blandingen med en malekost. Det vil ta ca et års tid før man får et «ferdig» resultat
Nei, det må man ikke. Jernvitrol er ikke maling. Det blandes ut i vann og etterlater ingen hinne. Jernvitrol er kun for å fremskynde prosessen med nedbryting av trevirket for å få det grå utseende som kommer naturlig etter noen år. Om treverket er våt eller tørt har ingenting å si for påføringen.
Er Jernvitrol ufarlig for katter? Vi har tre stykker som stadig flyr i bena våre, så å få beiset plattingen er litt ugreit..noen nevnte at Jernvitrol skulle være perfekt for oss, men hvor fort tørker det? Og skal en ha på mer enn ett lag?
Jernvitrol løses opp i vann og påføres overflaten. Så lenge det kattene ikke drikker direkte fra blandingen (noe som er tvilsomt de vil gjøre) er det nok ikke noe fare. Tørketiden er den samme som den ville vært om man påførte veggen rent vann. Det blir ikke noe lag da jernvitrol da det trekker inn i treverket og fremskynder den naturlige «gråningsprosesen». I praksis er jernvitrolbehandlet trevirke det samme som ubehandlet trevirke, det er bare prosessen som går raskere. Det holder å ha på et strøk.
Hei, vi har Royalimpregnert kledning på huset vårt i Stavanger. Har de siste 2 årene slitt m svertesopp. Har prøvd d meste som er anbefalt i malingsbutikker. I desperat øyeblikk Prøvde jeg 4% klor m veldig god effekt! Den tok fargen, men ikke slik at det ikke er mer igjen. Huset ser nyoljet ut. Men strøk Nr.2 tok mer farge og det gjør vi ikke videre. 1) kan vi nå spraye på anbefalte soppmidler som man sprayer huset sitt før ny runde m okergul linolje? 2) Jeg er veldig skeptisk til gul linolje, da det er mat for svertesopp….og nåtidens gul linolje innholder visstnok mindre antisoppmidler enn før i gamle dager . 3) kan vi tilsette selv jernvitrol for å få god anti svertesopp linolje? Hører gjerne fra deg hva du vil anbefale;)
Du kan selv tilsette soppdrepende midler i linoljemaling din,sinkhvitt. Klor er flott til å fjerne svertesopp og du kan regenerere linoljemalingen din ved og blande kokt linolje m terpentin og bruke en fille til å gå over panelet. Det finnes mange levrandører av linolje,noen bedre enn andre.
Takk for svar! Har enda ikke kommet i gang med å fjerne all svertesoppen…Jeg ble skadet i armene mine etter å ha vasket huset utvendig med klor i fjor…Kjøpte jernvitrol og prøvde det ut, ingen effekt som Dieter svarte.) Klor er best. Nå er det bare å finne rette blandingsforholdet….Og jeg(innleid hjelp)skal teste ut dine råd, Vidar!
Er det riktig at panelen synes å være grønn før den evnt blir grå? nå har panelen vært grønn i hele sommer, og ikke antydning til at det begynner å bli grått
Hei Dieter. Det står ovenfor at « Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger.
I ditt svar til Vibeke Haugland sier du « Jernvitrol beskytter IKKE mot sopp eller råte.» Hvordan skal vi forstå dette?
Svært mange hus man ser der det utvendig er benyttet tilsynelatende bart treverk har fått svertesoppangrep. Dette gjelder mange nye skoler og andre offentlige bygg der bart treverk er benyttet, som f.eks. Ringstabekk ungdomsskole og kulturhuset i Bærum. Også Astrup Fearnly museet på Aker Brygge har svertesoppangrep. Det er mange andre eksempler naturligvis. Ser flott ut når det er nytt, og ganske så begredelig når det er blitt noen år gammelt og angrepet av svertesopp. Mange malte og beisede hus har også slikt angrep, der spesielt lyse farger synes å være utsatt. Vi ser ovenfor at samme Vibeke Haugland har fått svertesopp også i Royalimpregnert panel. Svertesopp er altså et stort problem for mange.
Så tilbake til treverk behandlet med Jernvitrol:
1. Hvor god beskyttelse gir behandling med jernvitrol egentlig mot alger (grønske..) og sopp? Om treverket ikke blir angrepet og at det i tillegg får den ønskede vakre sølvgrå fargen synes jo nesten for godt til å være sant!
2. Vi leser at man kan beise treverk behandlet med Jernvitrol om man senere skulle ønske å endre farge, men at man ikke kan male. – Kan det ha noen hensikt å behandle med Jernvitrol før beising for å unngå svertesoppen? Altså å behandle med Jernvitrol i stedet for å behandle med soppmiddel før beising og maling…
Hei. Selve jernvitrolen har ingen beskyttende effekt, men en nedbrutt overflate skal ha en viss effekt mot sopp og alger, men luftfuktighet vil nok spille en stor rolle her også. En hytte på fjellet i innlandet vil være mindre utsatt enn en ved kysten. Så lenge treverket får tørke opp, og det er god lufting holder treverk seg veldig bra, uavhengig jernvitrol. jeg vil ikke anbefale å bruke jernvitrol som noe form for beskyttelse. Svertesopp kommer jo stort sett på det meste, uavhengig behandling. svertesopp er enkel å vaske bort, og har meg bekjent ikke noe negativ effekt på treverket, annet enn at det ikke ser så pent ut (og man vil jo ikke ha det innendørs, da det kan påvirke inneklima). Jeg vil si den eneste hensikten med jernvitrol er å få det grå naturlige utseende raskere. Før maling ville jeg heller brukt Visir eller tilsvarende. Å male over jernvitrol er ikke anbefalt, da malingen kan flasse av.
Hei! Vil jernvitrol ha noe effekt på allerede svartbeiset sprekkpanel innendørs? Vil at det skal bli så rustikk som mulig. Hvordan vil det eventuelt se ut?
Hei! Jeg har et gammelt spisebord, som jeg fikk tips om å pusse ned og behandle med jernvitrol for å få et værbitt, gammelt og mer slitt utseende på bordet. Men da dette er et spisebord kan det jo oppstå flekker som kan være vanskelig å få bort, dersom bordet forblir i rent, «åpent» treverk kun behandlet med jernvitrol. Fikk tips om å ha på linolje, for å beskytte mot eventuelle flekker. Er dette noe som er anbefalt? Evt hva anbefales å ha på bordet for å beskytte det? Og dersom man behandler bordet med noe, kommer dette til å stoppe prosessen som er igang i treverket, for å få det «værbitt»? Eller har ikke overflatebehandling noe å si på denne prosessen? Jeg har nettopp behandlet bordet med jernvitrol og regner med at jeg må vente flere mnd før jeg ser noen forandring på bordet. Vil å sette det ut i sol og regn en ukes til være med på å fremskynde prosessen? Er det for kort med en uke, så jeg likegreit kan ha det inne? Eller kommer denne av seg selv uavhengig om den står ute i vær og vind eller tørt inne?
Hei. Personlig ville jeg gått for en interiørbeis på et spisebord, og behandlet med Osmo hardvoksolje som beskyttelse. Du kan bruke jernvitrol og linolje, men det vil nok ikke beskytte så veldig godt mot flekker. Det er også veldig viktig å huske på at linolje tar «en evighet» å tørke. Ville heller gått for Danish Oil som også er godkjent for bruk på flater som er i indirekte kontakt med mat. Sterk sol og regn framskynder prosessen til jernvitriol så det vil nok fungere ja. Det er viktig at det tørker godt ut igjen før du oljer det. Når platen står ute i vær og vind må du ogå regne med at den vrir seg og kan sprekke, men det er jo kanskje ikke så farlig når man er ute etter denne typen «look».
Hei! Takk for svar. Bordet er allerede behandlet med jernvitrol. Kan jeg nå sette det ut i vær og vind en ukes tid, eller er det for kort tid for at det skal skje noe med treverket? Skjer det samme om det står tørt inne, eller vil ikke denne prosessen komme igang dersom den står tørt lagret inne? Kan jeg ha på linolje før jeg setter den ut, eller stopper linoljen prosessen?
Det er uv-stråler, vær og vind som framskynder prosessen. Dette er egentlig noe som skjer helt naturlig, men det går fortere med jernvitriol. Ville bare hatt de stånde eksponert for sol og regn til ønsket resultat er oppnåd. Jo mer eksponert treverket er for vær og vind, jo fortere vil det gå. Vil nok kke fungere noe særlig om du setter det inne. Ville oljet til slutt.
Vi skal bygge en gapahuk med villmarkspanel, og ønsker et gammelt, grått utseende. Vil det fungere å bruke jernvitrol innvendig også? Der vil det jo ikke bli direkte sollys.
Hei! Finnes det en måte å få fjerne jernvitrol fra fliser? Vi satte bordet vi hadde behandlet med jernvitrol på uteflisene våre. Nå har det blitt merker på flisene og mørke fuger, ser ut som rust. Vi tips om å prøve cola. Finnes kanskje noe bedre?
Hei igjen! Etter å ha lest meg opp på okergul linolje, som er mat for svertesopp, hadde det kanskje vært en ide å olje det i en mørkere farge? Nå har de startet opp å tilsette antisvertesoppmiddel i okergul linolje og. Så det går «sikkert» bedre med hensyn til svertesoppangrep. Men ville grå linolje ha dekket okergul linoljen på huskledningen?
Hei. Bor i enebolig fra 2011, moderne stil. Inngangspartiet er en innhuk som er ca en meter på det dypeste. Innhuken (dør, tak, vegg) er kledd i kryssfiner som skal ha blitt behandlet med jernvitrol da huset var nytt. Pga ulik eksponering for vær/nedbør har fargen blitt veldig ujevn, dvs nedre del av dør/vegg er helt grå og tørr, mens øvrige deler av kryssfineren er brunlig. Det er stor fargeforskjell og ser lite pent ut. Tvilesomt at dette vil endre seg etter så mange år. Finnes det noen måte å behandle kryssfineren på nå så vi kan få en jevnere farge? Beis? Olje? Eller vil også det bli ujevnt da jernvitrolen har hatt så ulik effekt?
Jeg har hatt en boks med jernvitriol stående på hytta i rundt 10 år. Nå skal jeg bruke den på et nytt panel på et gammelt hus for å få fram gråfargen litt raskere. Når jeg nå rører ut jernvitriolen i varmt vann, får jeg ikke en grønn væske slik jeg forventet, men heller en gulbrun farge. Væsken ser dessuten litt grumsete ut. Er dette normalt? Kan alder, frost etc. spille noen rolle for holdbarheten?
Jeg har smurt på jernvitriolløsningen på et par kvadratmeter panel, og det er heldigvis ingen uheldige farger å se der.
Hei. Påførte jernvitrol med kjønrøk på ny kledning på hytte for 5 år siden. Den ble grålig og fin på øst, nord og vestsiden. På sørsiden fikk kledningen en mer brunaktig farge.
Jeg vurderer nå å påføre ett strøk til for å se om jeg også kan få sørsiden grå ( og ikke brun)
Er ett nytt lag med jernvitrol løsningen her eller finnes det alternativer ?
Hei har Accoya panel på hele huset og opplever at den grå patineringen som kommer etter noen år blir veldig ujevn. Kan det fungere å bruke jervitrol? Spent på svar.
Gjør treverket «gammelt» med jernvitrol
Det blir stadig mer populært å la treverket på bygg stå ubehandlet slik at det får et sølvgrått og værbitt utseende. Skal du la treverk stå ubehandlet er det to ting som gjelder: Lufting og ingen bakkekontakt
Hvis man er utålmodig kan man behandle treverket med jernvitrol, dette starter å gi treverket «patina» etter noen få måneder. Merk at jernvitrol ikke inneholder noe form for olje, og gjør treverket helt åpent. Har treverket god lufting og man unngår at det kommer i kontakt med bakken kan det holde svært lenge, kanskje over 100 år hvis man har gjort alt riktig. Husk at du ikke trenger å behandle treverket igjen heller.
Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger. Vått trevirke er ikke så farlig så lenge fukten slipper ut igjen og får tørket opp. Du kan beise over jernvitrolbehandlet treverk, men man bør ikke bruke maling da dette kan stenge fukten inne i treverket. Husk også at treverk som er under takutstikk og der det er skygge og skjermet for regn vil bruke lenger tid på å bli grått. Spiker og beslag kan ruste hvis man får for mye jernvitrol på.
Du får kjøpe jernvitrol i vår nettbutikk. Det er svært enkelt å blande ut og bruke.
Slik gjør du:
Fyll opp en bøtte med 10 liter varmt vann og hell i 1 kg jernvitrol. Nå kan du påføre blandingen med en malekost. Det vil ta ca et års tid før man får et «ferdig» resultat
61 replies to “Gjør treverket «gammelt» med jernvitrol”
Harald Eide
Hei. Kan jeg behandle trykkimpregnert materiale med jernvitrol, vil da få den ønskede grå overflaten?
Dieter
Hei. Det vil du nok, men det er mulig det tar litt lenger tid.
Børge
Kan det påføres med en gang på ny våt impregnert treverk? Eller bør det stå å tørke en sesong, altså treverket?
Dieter
Det er bare å ta det på med en gang.
Vidar
Må vente til treverket er tørt.
Dummeste svaret jeg har sett.
Dieter
Nei, det må man ikke. Jernvitrol er ikke maling. Det blandes ut i vann og etterlater ingen hinne. Jernvitrol er kun for å fremskynde prosessen med nedbryting av trevirket for å få det grå utseende som kommer naturlig etter noen år. Om treverket er våt eller tørt har ingenting å si for påføringen.
Maysern
Er Jernvitrol ufarlig for katter? Vi har tre stykker som stadig flyr i bena våre, så å få beiset plattingen er litt ugreit..noen nevnte at Jernvitrol skulle være perfekt for oss, men hvor fort tørker det? Og skal en ha på mer enn ett lag?
Dieter
Jernvitrol løses opp i vann og påføres overflaten. Så lenge det kattene ikke drikker direkte fra blandingen (noe som er tvilsomt de vil gjøre) er det nok ikke noe fare. Tørketiden er den samme som den ville vært om man påførte veggen rent vann. Det blir ikke noe lag da jernvitrol da det trekker inn i treverket og fremskynder den naturlige «gråningsprosesen». I praksis er jernvitrolbehandlet trevirke det samme som ubehandlet trevirke, det er bare prosessen som går raskere. Det holder å ha på et strøk.
Silje
Hei
Har du noen erfaring/innblikk når det kommer til Jernvitrol vs produktet SIOOX ?
Dieter
Sioox er beis. Jernvitrol lager ingen beskyttende overflate.
Reinert Enerstvedt
Har du noen forslag til å fremskynde pressen til nesten umiddelbar grått resultat ?
Dieter
Jo mer værutsatt det er, jo fortere går det, ellers er det nok lite å gjøre vil jeg tro.
Vibeke Haugland
Hei, vi har Royalimpregnert kledning på huset vårt i Stavanger. Har de siste 2 årene slitt m svertesopp. Har prøvd d meste som er anbefalt i malingsbutikker. I desperat øyeblikk Prøvde jeg 4% klor m veldig god effekt! Den tok fargen, men ikke slik at det ikke er mer igjen. Huset ser nyoljet ut. Men strøk Nr.2 tok mer farge og det gjør vi ikke videre. 1) kan vi nå spraye på anbefalte soppmidler som man sprayer huset sitt før ny runde m okergul linolje? 2) Jeg er veldig skeptisk til gul linolje, da det er mat for svertesopp….og nåtidens gul linolje innholder visstnok mindre antisoppmidler enn før i gamle dager . 3) kan vi tilsette selv jernvitrol for å få god anti svertesopp linolje? Hører gjerne fra deg hva du vil anbefale;)
Dieter
Jeg vil ikke anbefale å tilsette jernvitrol i maling. Jernvitrol beskytter ikke mot sopp eller råte.
Vidar kjeksrud
Du kan selv tilsette soppdrepende midler i linoljemaling din,sinkhvitt.
Klor er flott til å fjerne svertesopp og du kan regenerere linoljemalingen din ved og blande kokt linolje m terpentin og bruke en fille til å gå over panelet.
Det finnes mange levrandører av linolje,noen bedre enn andre.
Vibeke Haugland
Takk for svar! Har enda ikke kommet i gang med å fjerne all svertesoppen…Jeg ble skadet i armene mine etter å ha vasket huset utvendig med klor i fjor…Kjøpte jernvitrol og prøvde det ut, ingen effekt som Dieter svarte.) Klor er best. Nå er det bare å finne rette blandingsforholdet….Og jeg(innleid hjelp)skal teste ut dine råd, Vidar!
olaf Smelien
Er det riktig at panelen synes å være grønn før den evnt blir grå? nå har panelen vært grønn i hele sommer, og ikke antydning til at det begynner å bli grått
Dieter
Det er vanlig. Det vil ta 8-12 mnd. før man ser resultatet man er ute etter.
Børre Reksten
28 okt 2020
Hei Dieter.
Det står ovenfor at « Jernvitrol reagerer med sollys og bryter ned overflaten i treverket. Dette gir den fine sølvgrå «fjellhytte-looken» og beskyttelse mot sopp og alger.
I ditt svar til Vibeke Haugland sier du « Jernvitrol beskytter IKKE mot sopp eller råte.»
Hvordan skal vi forstå dette?
Svært mange hus man ser der det utvendig er benyttet tilsynelatende bart treverk har fått svertesoppangrep. Dette gjelder mange nye skoler og andre offentlige bygg der bart treverk er benyttet, som f.eks. Ringstabekk ungdomsskole og kulturhuset i Bærum. Også Astrup Fearnly museet på Aker Brygge har svertesoppangrep. Det er mange andre eksempler naturligvis. Ser flott ut når det er nytt, og ganske så begredelig når det er blitt noen år gammelt og angrepet av svertesopp. Mange malte og beisede hus har også slikt angrep, der spesielt lyse farger synes å være utsatt.
Vi ser ovenfor at samme Vibeke Haugland har fått svertesopp også i Royalimpregnert panel. Svertesopp er altså et stort problem for mange.
Så tilbake til treverk behandlet med Jernvitrol:
1. Hvor god beskyttelse gir behandling med jernvitrol egentlig mot alger (grønske..) og sopp? Om treverket ikke blir angrepet og at det i tillegg får den ønskede vakre sølvgrå fargen synes jo nesten for godt til å være sant!
2. Vi leser at man kan beise treverk behandlet med Jernvitrol om man senere skulle ønske å endre farge, men at man ikke kan male.
– Kan det ha noen hensikt å behandle med Jernvitrol før beising for å unngå svertesoppen? Altså å behandle med Jernvitrol i stedet for å behandle med soppmiddel før beising og maling…
Veldig spent på dine svar!
Dieter
Hei. Selve jernvitrolen har ingen beskyttende effekt, men en nedbrutt overflate skal ha en viss effekt mot sopp og alger, men luftfuktighet vil nok spille en stor rolle her også. En hytte på fjellet i innlandet vil være mindre utsatt enn en ved kysten. Så lenge treverket får tørke opp, og det er god lufting holder treverk seg veldig bra, uavhengig jernvitrol. jeg vil ikke anbefale å bruke jernvitrol som noe form for beskyttelse. Svertesopp kommer jo stort sett på det meste, uavhengig behandling. svertesopp er enkel å vaske bort, og har meg bekjent ikke noe negativ effekt på treverket, annet enn at det ikke ser så pent ut (og man vil jo ikke ha det innendørs, da det kan påvirke inneklima). Jeg vil si den eneste hensikten med jernvitrol er å få det grå naturlige utseende raskere. Før maling ville jeg heller brukt Visir eller tilsvarende. Å male over jernvitrol er ikke anbefalt, da malingen kan flasse av.
sylvi Busk
Dette svaret er ikke riktig.u kan bruke aktivator for jernvitrol før jernvitrol,Det gjør at prosessen går fortere,
Dieter
Beklager, det var jeg ikke klar over, men det høres riktig ut som du sier.
Borre Reksten
Et lite tilleggsspørsmål: kan Jernvitrol benyttes med like godt resultat på glatt panel og på rupanel? Er det ene bedre enn det andre?
Dieter
Vil ikke tro det er noe forskjell.
Søren Sommerfelt
Er jernvitriol egnet til gulv av trykkimpregnert furubord på en platting eller terrasse gulv, eller egner det seg best på fasader?
Dieter
Hvis man liker den grå «looken» kan man fint bruke det på plattinger og terrasser
Odd Erik
Hei
Kan dette påføres bordkledning som allerede er våt pga regn nå i November?
Dieter
Det går nok helt fint. Kan være lurt å bruke kjønrøk slik at man ser hvor man har påført jernvitrolen.
Arve
Vil jernvitrol virke på innvendig panel, slik at denne blir grå med tida?
Dieter
Det går helt fint, men det finnes også mange typer beis som kan gi lignende uttrykk.
Atle
Hei! Vil jernvitrol ha noe effekt på allerede svartbeiset sprekkpanel innendørs? Vil at det skal bli så rustikk som mulig.
Hvordan vil det eventuelt se ut?
Dieter
Er litt usikker på om jeg ville brukt det på noe som allerede er beiset. Vet ikke hvordan resultat vil bli da dessverre.
Solveig
Hvis en ikke bruker opp alt (10 liter) kan dette lagres på kanne for senere bruk?
Dieter
Ja, jernvitriol kan vel tilnærmet lagres til evig tid (også utblandet)
Solveig
Du skriver at det finnes mange typer beis som kan gi lignende uttrykk, for innvendig bruk, hvilke?
Dieter
Interiørbeiser fra jotun, f.eks «sjøsand» over et strøk hvitlasert panel gir en lignende uttrykk.
Thea
Hei! Jeg har et gammelt spisebord, som jeg fikk tips om å pusse ned og behandle med jernvitrol for å få et værbitt, gammelt og mer slitt utseende på bordet. Men da dette er et spisebord kan det jo oppstå flekker som kan være vanskelig å få bort, dersom bordet forblir i rent, «åpent» treverk kun behandlet med jernvitrol. Fikk tips om å ha på linolje, for å beskytte mot eventuelle flekker. Er dette noe som er anbefalt? Evt hva anbefales å ha på bordet for å beskytte det? Og dersom man behandler bordet med noe, kommer dette til å stoppe prosessen som er igang i treverket, for å få det «værbitt»? Eller har ikke overflatebehandling noe å si på denne prosessen?
Jeg har nettopp behandlet bordet med jernvitrol og regner med at jeg må vente flere mnd før jeg ser noen forandring på bordet. Vil å sette det ut i sol og regn en ukes til være med på å fremskynde prosessen? Er det for kort med en uke, så jeg likegreit kan ha det inne? Eller kommer denne av seg selv uavhengig om den står ute i vær og vind eller tørt inne?
Dieter
Hei. Personlig ville jeg gått for en interiørbeis på et spisebord, og behandlet med Osmo hardvoksolje som beskyttelse. Du kan bruke jernvitrol og linolje, men det vil nok ikke beskytte så veldig godt mot flekker. Det er også veldig viktig å huske på at linolje tar «en evighet» å tørke. Ville heller gått for Danish Oil som også er godkjent for bruk på flater som er i indirekte kontakt med mat. Sterk sol og regn framskynder prosessen til jernvitriol så det vil nok fungere ja. Det er viktig at det tørker godt ut igjen før du oljer det. Når platen står ute i vær og vind må du ogå regne med at den vrir seg og kan sprekke, men det er jo kanskje ikke så farlig når man er ute etter denne typen «look».
Thea
Hei! Takk for svar. Bordet er allerede behandlet med jernvitrol. Kan jeg nå sette det ut i vær og vind en ukes tid, eller er det for kort tid for at det skal skje noe med treverket? Skjer det samme om det står tørt inne, eller vil ikke denne prosessen komme igang dersom den står tørt lagret inne? Kan jeg ha på linolje før jeg setter den ut, eller stopper linoljen prosessen?
Dieter
Det er uv-stråler, vær og vind som framskynder prosessen. Dette er egentlig noe som skjer helt naturlig, men det går fortere med jernvitriol. Ville bare hatt de stånde eksponert for sol og regn til ønsket resultat er oppnåd. Jo mer eksponert treverket er for vær og vind, jo fortere vil det gå. Vil nok kke fungere noe særlig om du setter det inne. Ville oljet til slutt.
Rita
Vi skal bygge en gapahuk med villmarkspanel, og ønsker et gammelt, grått utseende. Vil det fungere å bruke jernvitrol innvendig også? Der vil det jo ikke bli direkte sollys.
Dieter
Det blir nok ikke så effektivt
Birgit
Hei! Finnes det en måte å få fjerne jernvitrol fra fliser? Vi satte bordet vi hadde behandlet med jernvitrol på uteflisene våre. Nå har det blitt merker på flisene og mørke fuger, ser ut som rust. Vi tips om å prøve cola. Finnes kanskje noe bedre?
Vibeke Haugland
Hei igjen! Etter å ha lest meg opp på okergul linolje, som er mat for svertesopp, hadde det kanskje vært en ide å olje det i en mørkere farge?
Nå har de startet opp å tilsette antisvertesoppmiddel i okergul linolje og. Så det går «sikkert» bedre med hensyn til svertesoppangrep. Men ville grå linolje ha dekket okergul linoljen på huskledningen?
Inga
Hei. Bor i enebolig fra 2011, moderne stil. Inngangspartiet er en innhuk som er ca en meter på det dypeste. Innhuken (dør, tak, vegg) er kledd i kryssfiner som skal ha blitt behandlet med jernvitrol da huset var nytt. Pga ulik eksponering for vær/nedbør har fargen blitt veldig ujevn, dvs nedre del av dør/vegg er helt grå og tørr, mens øvrige deler av kryssfineren er brunlig. Det er stor fargeforskjell og ser lite pent ut. Tvilesomt at dette vil endre seg etter så mange år. Finnes det noen måte å behandle kryssfineren på nå så vi kan få en jevnere farge? Beis? Olje? Eller vil også det bli ujevnt da jernvitrolen har hatt så ulik effekt?
Knut Bryn
Jeg har hatt en boks med jernvitriol stående på hytta i rundt 10 år. Nå skal jeg bruke den på et nytt panel på et gammelt hus for å få fram gråfargen litt raskere. Når jeg nå rører ut jernvitriolen i varmt vann, får jeg ikke en grønn væske slik jeg forventet, men heller en gulbrun farge. Væsken ser dessuten litt grumsete ut. Er dette normalt? Kan alder, frost etc. spille noen rolle for holdbarheten?
Jeg har smurt på jernvitriolløsningen på et par kvadratmeter panel, og det er heldigvis ingen uheldige farger å se der.
Knut
Hei. Påførte jernvitrol med kjønrøk på ny kledning på hytte for 5 år siden. Den ble grålig og fin på øst, nord og vestsiden. På sørsiden fikk kledningen en mer brunaktig farge.
Jeg vurderer nå å påføre ett strøk til for å se om jeg også kan få sørsiden grå ( og ikke brun)
Er ett nytt lag med jernvitrol løsningen her eller finnes det alternativer ?
Martin
Hei.
Kan man benytte jernvitrol på grunnetpanel, eller må det være ubehandlet?
Dieter
ubehandlet
Vigdis Bangen
Hei,
Hvordan beregner man hvor mye (1.kg pr.10 liter vann) som trengs?
Kan vi bruke malingsprøyte?
Thomas
Hei har Accoya panel på hele huset og opplever at den grå patineringen som kommer etter noen år blir veldig ujevn. Kan det fungere å bruke jervitrol?
Spent på svar.
Dieter
Du kan nok fremskynde prosessen noe der det er ujenvt, men det kan ta tid hvis det er under takutstikk eller lignende.