Publisert Legg igjen en kommentar

Slik lager du fundament for utebod og anneks

Fundament til utebod

Hva er et fundament?

Fundament, den delen av et byggverk som overfører vekten av bygget og annen belastning som bygget utsettes for, ned til grunnen.

Mange tenker kanskje at det er nødvendig å støpe en betongplatting for å lage et godt fundament, men det trenger man ikke for en utebod eller et anneks.

Det viktigst å tenke på er å unngå telehiv og vannsamling. I mange tilfeller er grunnen på tomten ofte fylt opp med stein og grus, da er det bare å sørge for at man har en flate som er i vater.

Markisolering

Hvis man skal plassere uteboden på et område med mye jord (f.eks en plen) kan det være lurt å markisolere. Dette er en enkel måte å sikre at det ikke blir telehiv som gir bevegelser i bakken under uteboden/annekset. Markisolering gjøres enkelt ved å grave ca 30-40cm (avhengig av området du bor på), og legge ned styrofoamplater og fylle over med grus/singel og rette av. Er man 2-4 personer er dette stort sett gjort på noen timer med en spade og trillebår. Det fleste byggevarehandler har styrofoamplater.

Platting eller terrasse

Mange har også plattinger/terrasser som boden/annekset kan plasseres på. Her trenger man ikke å gjøre noe annet enn å sørge for at det er nok plass.

Søyler/Pilarfot

Det er også mulig å støpe søyler, men her må man huske på at man ofte må grave ganske dypt for å få tilstrekkelig telesikring. I ulendt terreng er dette et godt alternativ som er relativt enkelt å få til.

Forankring

Må bygget forankres i bakken? Hvis man bor på vindutsatte områder som ved sjøen eller steder hvor det er sterk vind anbefales det at bygget festes i bakken, Men det skal veldig mye til før at en utebod/anneks på 12-15m2 blir tatt av vinden.

Droppe fundament?

For enkle uteboder uten vinduer, og kun én dør vil det ofte holde å legge ned en fiberduk med litt singel oppå, deretter setter man bygget på noen mursteiner eller lecablokker som er vatret opp. I mange tilfeller fungerer dette helt utmerket. Det har ikke så stor betydning om det er litt bevegelser i bakken da det verste som kan skje er at døren blir litt treg. Det finnes også justerbare terrasefoter som enkelt kan justeres dersom boden kommer litt ut av vater p.g.a. vinterens telehiv.

Alle våre uteboder og anneks kommer med solide gulv av impregnerte materialer, og alle bygg er svært avstivet slik at faren for deformasjon er minimal på noenlunde faste dekker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *